Siirry pääsisältöön

Turnauskestävyys on koetuksella

Tämä jakso on ollut ehdottomasti tuskastuttavin ja hankalin - raskain niin fyysisesti kuin henkisesti.

Reilu viikko ennen 5. sytoa heräsin keskiviikkona ikävään tunteeseen, jonka tunnistin heti. Flunssan oireet tuntuivat nenän tukkoisuutena ja karheutena kurkussa. *ttu, vaikka kuinka olin vältellyt yskiviä ja pärskiviä ihmisiä ja pessyt käsiäni joka käänteessä, en onnistunut pysymään terveenä. Ainoa lohtu oli, että minulla olisi viikko aikaa toipua ennen seuraavaa tiputusta. Jännäksi menee!

Aloitin armottoman lääkitsemisen sallituilla aineilla, ja Ninan antaman ohjeen mukaista "rommitotia" tuli vedettyä kaksin käsin. Vaihdoin toimiston kotioloihin, ja sain kuin sainkin juotua itseni perjantaiksi pikkujoulukuntoon! 😉
Ninan rommitoti: tuoretta inkivääriä, hunajaa, puolikas sitruuna ja kuumaa vettä.
Pikkujoulujen alussa ja lopussa. Hauskaa oli!

Perjantai meni 0 % juomia nauttiessa, mikä takasi ettei lauantaiaamuna ollut krapulasta tietoakaan. Mutta armoton väsy oli, ja äänikin oli hävinnyt illan tiimellyksessä. Ei näemmä ollut maailman fiksuin veto jorata ja hoilottaa sydämensä kyllyydestä. Sunnuntaina nousi myös hieman lämpöä, joten aloin jo henkisesti varautumaan tulevalla viikolla olevan tiputuksen siirtymiseen. Ja sanomattakin selvää oli, että vitutus alkoi valtaamaan mieleni. Eihän tämän näin pitänyt mennä!

Onneksi olo alkoi tiistaina kuitenkin helpottamaan, ja keskiviikkona oli jälleen vuorossa tuttu kaava: labran kautta töihin. Päivällä soitti myös onkologi, joka kyseli kuulumisia ja jaksamista. Hän kävi läpi aamun labratulokset niiltä osion kuin olivat ehtineet valmistua. Ja ta-daa! Veriarvot, erityisesti leukosyytit, olivat hyvällä tasolla, ne olivat itse asiassa erinomaiset. Eli lopullinen varmuus ja helpotus: torstaina matkani jatkuisi alkuperäisen hoitosuunnitelma mukaan.

Torstai ei tuonut mitään uutta auringon alle. Kanyyli saatiin sopivaan paikkaan ensimmäisellä yrityksellä (huh!), ja reilun kahden tunnin cef-tiputus hurahti vauhdilla tuttujen kanssasisarten kanssa jutellessa. Tiputuksen jälkeen ei tullut viime kerran kaltaista hassua oloakaan, joten päätin käydä samalla reissulla tervehtimässä syöpäystävääni viereisessä Uudessa lastensairaalassa.

Syöpäystävälleni kuuluu muuten ihan hyvää. Rankat hoidot ovat alkaneet purra, ja hoitovaste on ollut erinomainen. Toki matkaa on vielä paljon jäljellä, ja tilanteet elävät melkein päivittäin. Mutta periksi emme anna. Tietenkään!

Kaksi päivää tiputuksen jälkeen vointini oli todella hyvä. Kävin koiran kanssa perjantaina ja lauantaina viiden kilometrin lenkillä, ja lauantai-illalla vuorossa oli vielä pitkään odotettu Amorphiksen keikka Jäähallissa.

Mä ja kaima keikkatunnelmissa

Sunnuntaina se sitten taas iski. Tuo kuvottava sytodarra. Etoi, ruoka ei maistunut, väsytti, vitutti, itketti ja kiukutti. Kaikki ponnistelut ottivat voimille ja pienikin ylämäki pisti hengästyttämään. Uutena oireena oli silmien arkuus, jonka vuoksi lukeminen ei luonnistunut eikä läppärin näytön tuijottaminenkaan tuntunut kivalta. Jep, arvatkaapa vain miten aika on käynyt pitkäksi!

Vaikka tällä jaksolla kokonaisvaltainen paska fiilis on ollut vallitseva olotila, väliin on mahtunut myös hauskoja hetkiä teatterin ja piparitalkoiden merkeissä. Kiitos kaikille asianosaisille!

En muista milloin olisin nauranut teatterissa niin paljon, kuin tätä näytelmää katsoessa. Suosittelen!

Perjantain hulvattomat piparitalkoot

Tällä kertaa toipuminen on ollut todella hidasta, jopa piinallisen hidasta. Vielä näin 10 päivän jälkeenkin kaikki rehkiminen ja ylämäkeen kipuaminen ottavat voimille. Ja suussa ja nielussa maistuu ja tuntuu syto. Tuota tunnetta on mahdoton kuvailla, mutta selkeästi se on sukua närästykselle.

Yksi sytokerta enää jäljellä. Onneksi, sillä turnauskestävyys alkaa olla loppu.

Viisi kuukautta sitten tämä matka alkoi. Kiitos Jukka videosta!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viisi vuotta ja matka jatkuu

Viisi vuotta. Huh huh. Lähes päivälleen viisi vuotta on vierähtänyt tämän blogin ensimmäisestä kirjoituksestani ja rintasyöpämatkani aloituksesta. Hämärästi muistan miettineeni tätä hetkeä ja leikitellyt ajatuksella miltä minusta mahtaisi tuntua, kun viiden vuoden seuranta ja viimeinen kontrolli olisivat ohi. Enää ei tarvitse leikitellä tai kuvitella, sillä tämä hetki on nyt käsillä ja todellista. 5-vuotiskontrolliin kuuluva mammografia oli 1.7. ja sen jälkeen taas löysässä hirressä roikkumista noin viikon verran. Aina yhtä jännittävän ja tuskaisenkin odotuksen jälkeen Maisaan kilahti tulokset: ne olivat puhtaat. Kuvissa ei ollut mitään syöpään viittaavaa, jee!  Syöpädiagnoosin kuulemisesta tuli kuluneeksi tänään 1846 päivää, ja vuorossa oli viimeinen (tai niin luulin) kontakti rintasyöpähoitajan kanssa. Pieniä perhosia lenteli vatsassa, kun odottelin tuota puhelinsoittoa. Puhelu tuli, mutta sen jälkeen en tuntenutkaan suurta riemua tai iloa, joita olin etukäteen kuvitellut tunteva...

Noin kuuden päivän darra

12.11. Tiistai ja labrapäivä. Ennen töihin menoa pikainen pysähdys Kalasataman terveysasemalla, jossa otettiin taas kaksi putkiloa verta syynättäväksi. Onneksi labra-ajan voi varata etukäteen, sillä mua ei todellakaan houkuttele ajatus istua odottamaan omaa vuoroani yskivien ja pärskivien tyyppien kanssa. Tosin mulla olisi takataskussa myös HUSin Labrapassi, jolla pääsen kiilaamaan labrajonon ohi. On muuten elämäni ensimmäinen VIP-kortti. Nämä labrakäynnit alkavat sujua jo rutiinilla. Tällä kertaa näytteenottaja ei edes epäillyt, että määrään itse itselleni näitä näytteitä. Jep ja juu, ihan puhtaasta ilosta ja huvin vuoksi käyn kolmen viikon välein piikillä. Ehkä se oli hoitajahuumoria, jota en vaan tajunnut. 😀 14.11. Onneksi tarkistin tiputusajankohdan edellisenä iltana enkä luottanut mun muistiin. Olin ihan pokkana menossa Meikkuun aamuyhdeksäksi, mutta uudet aineet ja uusi aika. Tiputus olikin vasta puolen päivän tienoilla. Ajalla on ennakkolääkityksen vuoksi iso merkitys, ...

Hei, mä säteilen!

Heinäkuu vaihtui elokuuksi, ja mun matka etenee vauhdikkaasti. Takana on nyt reilut kolme viikkoa syöpäpotilaana. Osui ja uppos, joten ostin. Maukasta oli! Elokuun ensimmäisenä päivänä suuntasin askeleeni jälleen kohti Kasarmikatua ja Kirurgista sairaalaa. Tämän klinikkakäynnin aikana lääkäri merkitsisi syöpäpesäkkeet radioaktiivisilla jyvillä. Näiden merkkien perusteella leikkaava kirurgi osaisi sitten aikanaan tähdätä oikeaan osoitteeseen. Tällä kertaa olin matkassa yksin. Istuessani Keskusröntgenin aulassa odottamassa vuoroani, viereeni istahti vanhempi nainen. Hänen seurassaan aika kului vauhdikkaasti; rouva kertoi varsin värikkäin sanakääntein muun muassa kuinka hän oli pelastanut lapsuudessaan luokkatoverinsa hukkumiselta. Vasta rantaan (ei sentään vastarantaan) päästyään hän oli muistanut olleensa uimataidoton. Hengenpelastusmitalin sijaan hän sai kiitokseksi suklaarasian, mikä oli häntä nuorena tyttönä miellyttänyt mitalia enemmän. Nyt rouva tosin tuntui olevan täst...