15+3=3,5

Viime viikon keskiviikkona tapasin sädehoidostani vastaavan lääkärin. Tätä tapaamista olinkin odottanut kuin kuuta nousevaa, sillä vihdoin kuulisin miten ja milloin hoitopolkuni jatkuu sytostaattien jälkeen. Tämän kinttupolun viimeinen vaihe käynnistyy tammikuun 20. päivä. Puoli vuotta ja neljä päivää sen jälkeen, kun työterveyslääkäri kertoi minun sairastavan syöpää. Hitto, mitä vauhtia tämä aika on mennyt!

Sädehoitoihin ei suinkaan rynnätä summan mutikassa, vaan homma aloitetaan puolen tunnin mittaisella ABC-hengityspidätystekniikkaharjoituksella (helkkari, mikä sanahirviö). Tämän harjoituksen avulla opettelen hengittämään hengitystahdistuslaitteella. Laitteen ja tekniikan avulla pystyn pidättämään hengitystä niin pitkään, että sädehoito ehditään antaa vasemmasta tissistä leikatun kasvaimen alueelle. Tällä varmistetaan, ettei sydämeen osu sinne kuulumatonta säteilyä, vaan ne osuvat sinne minne kuuluvatkin. Tälle touhulle on muuten ihan oma terminsäkin: hengitystahdistettu sädehoito. 

Heti harjoituksen jälkeen on sädehoidon suunnittelukuvaus, ja kolmen sädetyspisteen merkitseminen. Jee, elämäni ensimmäiset "tatuoinnit". 

Tammikuun viimeisellä viikolla alkavat sitten varsinaiset sädehoidot. Saan säteitä yhteensä 18 kertaa eli käytännössä viitenä peräkkäisenä arkipäivänä 3,5 viikon ajan. Näistä 15 on normaalia ja kolme on tehostettua annosta. Hieman alkoi kurkkua kuristamaan, kun lääkäri näistä tehostetuista annoksista kertoi. Mutta hah, syy näihin löytyy iästäni. Koska olen niin NUORI, saan normaalien annosten lisäksi kolme tehoannosta. Ai että, on tästä iloa revitty moneen otteeseen! 😄

Jälleen yksi syy olla onnellinen lääketieteen kehittymisestä syöpähoitojen osalta. 10 vuotta sitten olisi minulta säästävän leikkauksen sijaan leikattu pois molemmat tissit. Nykypäivänä säästävä leikkaus ja sen liitännäishoidot tuovat paranemisen suhteen saman lopputuloksen.
Sädehoito on yleisesti käytetty syövän hoidon muoto. Sädehoidossa käytetään suurienergistä, ionisoivaa säteilyä eli niin kutsuttua radioaktiivista säteilyä. Sädehoito on kirurgian ohella toinen tärkeä syövän paikallinen parantava hoitomuoto.
Mutta nyt joulun viettoon! Kun kinkut ja laatikot on pistetty poskeen, on aika valmistautua viimeiseen sytokertaan. Ihanaa joulua ja loistokasta uutta vuotta teille kaikille. Olette hirmuisen tärkeitä!



Kommentit

Suositut tekstit