Vartijaimusolmukkeiden gammakuvaus

Äitini oli auttamassa meitä leikkausta edeltävän viikon. Tiistaiaamuna heitin hänet ja koiran Pasilan asemalle. Koiruus olisi nauttimassa loppukesästä ja ykkösluokan hoivasta Pohjanmaan lakeuksilla aina siihen saakka, kunnes leikkaushaavat olisivat kunnolla parantuneet. Äiteelle vielä kerran iso kiitos kaikesta avusta! 💕

Mieheni heitti minut hyvissä ajoin Meilahden Isotooppiyksikköön, joka sijaitsee Syöpätautien klinikalla. Nyt olisi vuorossa vartijaimusolmukkeiden merkkiaineen pistokset sekä gammakuvaus. Näitä kuvia tarvitaan seuraavana päivänä, sillä ne vartijaimusolmukkeet, jonne varjoaine on kulkeutunut, leikataan myös pois. Niistä patologi sitten tutkii onko tämä syöpäpirulainen levinnyt muualle. 

Isotooppiyksikkö sijaitsee Meilahdessa.

Panikoin ja jännitin etukäteen tätä klinikkakäyntiä jostain syystä erityisen paljon. Aivan turhaan, sillä pistäminen ei tuntunut yhtään miltään - tuskin edes huomasin niitä. Hoitajan mukaan tässä on tosin suuria eroja, sillä joillakin pistäminen tai varjoaineen leviäminen kudokseen saattaa olla hyvin hankalaa. Huh, näin piikkikammoisena voin sanoa, että kävipäs mulla tuuri 😉

Ja sitten vaihteeksi odottelua...jos yhdellä sanalla pitäisi kuvata tätä matkaa, niin se olisi ehdottomasti odottaminen. Pistosten jälkeen piti vartoa kaksi tuntia varjoaineen leviämistä ja kulkeutumista haluttuun kohteeseen. Mutta eipä tuo haitannut, kanttiinista kuppi kahvia ja ulos raittiiseen ilmaan. Aurinkoinen sää ja Keplerin Nukkumatti takasivat, että odotteluaika meni hujauksessa.

Tämän 10-viikkoisen söpöliinin tapasin ulkona.

Hoitajan mukaan gammakuvaus kestäisi noin viisi minutttia per puoli. Oikean puolen kanssa pysyttiinkin tässä ennakkoon kerrotussa ajassa, mutta vasemman puolen kuvauksessa menikin pidempi aika. Ja voi kettu sentään, tuossa ajassa ehdin taas hermostua. Mikähän nyt taas on viturallaan, kun valmista ei tule? Ja sitä paitsi, viisikin minuuttia tuossa vekottimessa tuntui todella pitkältä ajalta.

Vihdoin hoitaja ilmoitti, että kuvaus on valmis. Mutta ennen kuin pääsin lähtemään, vasemman puolen kuvan kelpoisuus täytyi varmistaa lääkäriltä. Vasemman puolen vartijaimusolmuke oli nimittäin erikoisen mallinen. Normaalisti muoto on pyöreä, mutta minulla tuo näkyi kuvassa pitkänomaisena. Mitä ikinä tuo sitten tarkoittaakin, selvinnee leikkauksessa...

Loppupäivä menikin sitten valmistautuessa seuraavaan päivään - Kirurgisessa sairaalassa pitäisi olla tikkana seuraavana aamuna ennen seitsemää.

Tottahan toki mulle ehti illalla iskeä vielä kriisi, nimittäin vaatekriisi! Mitä ihmettä sairaalaan pitää tai kannattaa laittaa päälle? Ei muuta kuin soitto saman matkan tehneelle ystävälle, jolta sain kullanarvoiset pukeutumisvinkit. Edestä napitettavat vaatteet olisivat ykkösvalinta seuraavien viikkojen ajan.

Kommentit

Suositut tekstit